Blog

Croația: trecerea de la HRK la EUR

20.12.2022, 09:46

Stimați clienți, am rezumat în acest articol toate informațiile importante privind schimbarea oficială a monedei în Croația. În cazul în care nu găsiți aici tot ceea ce doriți să știți sau aveți întrebări suplimentare, nu ezitați să contactați echipa noastră de asistență pentru clienți sau reprezentantul dumneavoastră de vânzări.

De la 1 ianuarie 2023, euro va deveni moneda oficială în Croația.  În acest articol veți afla ce înseamnă acest lucru pentru dvs. și pentru ce schimbări trebuie să vă pregătiți.

Schimbarea oficială a monedei va avea loc la miezul nopții, în noaptea de 31 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023. Cursul de schimb oficial fix pentru conversia valutară de la 1 ianuarie 2023 a fost stabilit la 7,53450 HRK = 1 EUR.

În primele două săptămâni ale noului an, beneficiarii au posibilitatea de a alege dacă doresc să plătească numerar la livrare în kuna sau euro. Conversia valutară va fi întotdeauna efectuată utilizând cursul de schimb fix indicat. Cu toate acestea, începând cu noul an, numerarul la livrare va fi plătit doar în euro.

Deoarece aceasta este o schimbare complexă în configurarea sistemului nostru, am decis să suspendăm posibilitatea de a trimite expedieri în Croația pentru o perioadă de timp necesară. Serviciul va fi suspendat joi, 29 decembrie 2022, după-amiaza. Luni, 2 ianuarie 2023, vom depune eforturi susținute pentru reluarea livrării coletelor, dar nu mai târziu de marți, 3 ianuarie 2023.

Se aplică transportatorilor:

  • HR Oversaes HD – ID 10618  
  • HR Overseas PP – ID 4635  
  • HR DPD HD – ID 4646  
  • HR DPD PP – ID 4950  
  • HR Croatian Post HD – ID 4634  
  • HR Croatian Post PP – ID 4635  

Depunerea coletelor

Pentru toate expedierile efectuate în acest an, vă recomandăm să indicați moneda în kuna. Dacă aceste expedieri sunt livrate în primele două săptămâni ale noului an, va fi la latitudinea destinatarilor să aleagă moneda în care doresc să plătească rambursul. Pentru conversie va fi utilizat un curs de schimb fix. După aceste două săptămâni de tranziție, numai plata în euro va fi posibilă pentru beneficiari.

După Anul Nou, va fi necesar să introduceți suma de numerar la livrare în euro. Nu va mai fi posibilă introducerea numerarului la livrare în kuna, deoarece moneda va fi blocată în sistemul nostru. Prin urmare, este necesar să ajustați moneda pe care o introduceți, altfel nu veți putea crea expedieri în sistemul nostru.

Expedierile pe care le-ați creat în 2022 pot fi transferate fizic în rețeaua noastră în 2023, chiar dacă rambursul este în Kuna.

Pentru aceia dintre voi care doresc să se pregătească pentru schimbare mai devreme, putem face acest lucru posibil prin introducea numerarului la livrare în euro. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de faptul că cursul de schimb fix nu este încă aplicabil, iar conversia valutară va fi guvernată de Termenii și condițiile noastre generale.

Transferuri ale rambursurilor

Ultimul transfer de credite în kuna va avea loc la 27 decembrie 2022. După Anul Nou, toate transferurile se vor efectua în euro, indiferent dacă suma încasată de la beneficiar este în kuna sau euro. Dacă suma a fost colectată în kuna, aceasta va fi convertită la rata fixă menționată mai sus.

Până când putem trimite comenzi în HRK în sistemul dvs.?

Până la data de 29 decembrie 2022 după-amiază, după care serviciul va fi suspendat temporar din cauza modificărilor necesare în sistem.

Putem începe să trimitem expedieri cu o valoare în EUR înainte de 1.1.2023?

Da, se poate.  Pentru a comuta plata ramburs la EUR, vă rugăm să contactați reprezentantul de vânzări care va seta această modificare în sistem.

Cum va avea loc conversia valutară în acest caz?

Conversia valutară va avea loc ca standard în conformitate cu GTC-ul nostru.

De când va trebui să trimitem comenzi în EUR?

De la redeschiderea serviciului, care va avea loc în funcție de modificările sistemului luni, 2 ianuarie 2023 sau marți, 3 ianuarie 2023. Din acest moment, nu va mai fi posibilă trimiterea expedierilor cu valori în HRK și este necesar să se indice EUR.

Cum veți gestiona comenzile pe care le plasăm în HRK, dar le veți livra după Anul Nou?

Toate aceste expedieri vor fi procesate. Primele 14 zile reprezintă o perioadă de tranziție în Croația, când beneficiarul poate plăti în continuare în HRK sau deja în EUR. Dacă alege euro, suma introdusă în kuna va fi convertită la o rată fixă, nu euro.

Numerarul la livrare de la 1.1.2023 va începe să fie plătit imediat în EUR, chiar dacă a fost introdus în HRK în 2022 și colectat și în HRK?

Da, kuna ca o monedă nu va mai exista.

Am stabilit deja cu banca că ne închidem contul HRK la data de 30.12.2022. Când trebuie să-mi schimb contul?

Ultimele facturi pentru plata notelor de credit în HRK în 2022 vor fi emise pe 27 decembrie 2022.

Aceasta înseamnă că în ultima săptămână din 2022 vom plăti aceste ultime obligații în HRK. Următoarea plată a notelor de credit nu va avea loc până în 2023 în EUR. Aceasta va fi trimisă în contul de plăți EUR pe care l-ați introdus pentru contul dumneavoastră de utilizator. Dacă nu aveți un cont de plăți EUR, puteți adăuga unul acum. Dacă nu aveți un cont EUR în acest moment, contul HRK poate fi utilizat după Anul Nou. Tot ce trebuie să faceți este să îl suprascrieți precum cont EUR.

Setările tuturor utilizatorilor care și-au salvat acum plata creditului în HRK vor fi modificate într-o plată de credit în EUR.

Dacă doriți să treceți la conversia valutară, puteți face această modificare și în contul de utilizator din secțiunea Client. Se recomandă efectuarea modificării după ultima plată a creditului în CZK, adică după 27 decembrie 2022.

Reprezentantul dumneavoastră de vânzări vă va ajuta cu plăcere cu setările contului.

Mulțumim,

Packeta Romania


Distribuie:

Rubrici